Thursday, May 28

#husnolyEday

Assalamualaikum semua! 

Harini nak cerita pasal #husnolyEday bulan lepas (ye aku memang suka cerita benda yang basi pun). Walaupun sebenarnya pertunangan tu tak berapa baik kalau dihebahkan, tapi aku nak jugak abadikan cerita tu kat sini (sebab aku tau takdak sapa pun baca blog ni. Lebih lebih lagi bila dah tukar url blog ni). Bila dah tua kerepot nanti boleh lah baca sesama dgn suami (insyaAllah) lepastu keluar la dialog "Abg ingat tak masa majlis tunang kita, bla bla bla", tak ke romantik gitu? Ke rasa nak muntah? Hahaha.  

Anyways, kitorang bertunang 5 April 2015 haritu dekat dewan bawah blok. Almaklum lah rumah I kecik je tak muat nak sumbat ramai orang. Plan semua last minute dan buat serba sederhana je. Hampir semua benda diy atau pun idibm (i did it by myself) gitu. Sewa barang pelamin kat yourdiyprojectsupplies lepastu pasang sendiri dgn harga yang sgt murah which is cuma RM160 satu set pelamin mini, hantaran semua hasil idea aku & mak aku, baju pulak beli yang ready made je & sangat simple dari Lesung Creation kat Ampang Park. Tudung/veil aku pakai wide shawl biasa tapi aku jahit sulam (sulam kecik cantum jadi besar) dekat bahagian hujung shawl tu. Makeup pulak FOC sebab mak andam tu merupakan kakak aku sendiri (kakak aku bekas mak andam). Huhu. Itu je. Simple.

Majlis ni cuma dihadiri keluarga dan 4-5 girlfriends sebab memang taknak heboh pasal pertunangan ni and lagi satu memang nak buat majlis ni secara tertutup je. Tapi kekonon je taknak heboh. Dunia sekarang ni semuanya dihujung jari. Ada je yang gatal tangan update kat fb insta twitter. Lepastu ramai yg merajuk sebab tak jemput. Alolo :(

Kalau diikutkan, nak tunang masa hari nikah je, tak payah buat majlis banyak kali kan? Tapi akhirnya buat jugak atas permintaan mak HMF, nak buat majlis tunang bulan dalam bulan April tu.  Ampun maaf dari hujung rambut sampai hujung jari kaki kalau ada yang terasa hati sebab aku tak jemput. Sorry guys T.T nanti majlis kawen mesti aku jemput punya lah!  



Bakal mil kita.  InsyaAllah 











by Norliyana Kartini Usman ♥

Saturday, May 23

BERSYUKUR

Assalamualaikum!

Dah lama betul tak merepek kat blog ni. Rasanya macam dah takde orang pun nak bukak blog ni. Haha! Takpe biar aku baca sendiri je nanti. Tsk

So topik yang aku nak cerita harini -- BERSYUKUR.

Tipu lah kalau aku cakap aku tak pernah mengeluh. Selalu sangat mengeluh sampai rasa nak lempang muka sendiri bertubi-tubi.

"Kenapa lah aku tak dilahirkan dalam keluarga kaya?"


"Seronoknya tengok orang sambung belajar guna biasiswa Pa&Ma (duit mak ayah), tak payah hutang PTPTN"



"Bestnya ramai kekawan dapat hadiah kereta dari mak ayah diorang. Takyah susah-susah nak kumpul duit beli sendiri"


Tak payah tipu, korang pun mesti pernah terdetik macam ni (unless korang memang dilahirkan dalam keluarga kaya lah). Tapi sejujurnya memang aku bersyukur. Lepas habis spm dulu tu, memacam kerja aku buat sebelum sambung belajar. Sales assistant, florist, part time banquet kat hotel, general clerk kat kedai motor. So aku dah rasa macam mana nak dapatkan duit poket sendiri. Apa yang aku nak, aku usaha sendiri. Bila dah dapat tu, puas sangat rasa sampai kembang kempis lubang hidung ni. Haha.

Tapi masalahnya kat sini, ada jenis orang yang tak faham keadaan kita. Tak faham yang sesetengah orang tak bernasib baik macam dia. Yang asyik pertikaikan hidup orang lain, yang asyik mengeluh, yang nak hidup senang lenang tanpa perlu kerja keras. Kekadang tu, aku rimas dengar diorang ni mengeluh.

Aku ada pengalaman kerja dengan 2-3 orang fresh graduate (degree). Diorang ni mengeluh sebab gaji diorang tak macam yang diorang harapkan. Kebanyakan yang baru dapat ijazah ni, diorang akan harap dapat kerja senang lenang, and harap gaji basic 4K. Ni kisah sebenar. Padahal sesetengah diorang ni knowledge tentang dunia kerja sebenar tak banyak mana pun, ada sorang tu guna formula & shortcut kat excel pun tak reti. Tapi setiap hari mengeluh gaji kawan dia lagi banyak drpd dia.

Bukan tak boleh demand sebenarnya, tapi kena ukur baju kat badan sendiri. Layak ke gaji yang korang expect dengan performance kerja korang? Kalau benda basic pun korang tak pandai (lepastu taknak belajar pulak tu), hmmmmm taktau nak cakap apa dah.

So pengajaran dia kat sini, jangan asyik mengeluh je. Demand ikut kemampuan diri, sejauh mana diri kita ni boleh perform. Kalau rasa macam takde ilmu sangat, kerja sambil belajar sikit sikit. Dah banyak sikit ilmu tu baru lah boleh demand lebih. Betul tak?









P/S : Ni semua peringatan untuk diri sendiri sebenarnya.


Sekian.