Friday, February 17

Bayar PTPTN Guna E-Pengeluaran KWSP


Assalamualaikum & hai semua! 

Harini mood rajin datang nak bersihkan sawang dekat blog ni. Memandangkan aku excited baru lepas bayar tunggakan PTPTN semalam, so aku nak share dgn semorang betapa senang nya nak apply e-pengeluaran ni. Apply online je uols! Semuanya di hujung jari je zaman sekarang. Takyah susah susah pergi beratur & isi form manually sampai berlecah ketiak. No no tak perlu dah. Ikut je step kat bawah ni haa.

1) i-Akaun KWSP

Firstly, korang kena make sure yang korang ada i-Akaun KWSP. Tapi kalau takde akaun lagi, jangan khuatir jangan bimbang jangan risau. Pergi je dekat website KWSP dan tekan kat bahagian i-Akaun Activation (First Time Login) lepastu isi Member Id No. (No IC korang) dengan 6 Digit Activation Code (yang ni kena call EPF Management Centre 03-8922 6000 untuk dapatkan kod pengaktifan). Lepas dah dapat kod tu, terus je login macam biasa.

2) e-Pengeluaran

Bila dah berjaya login tu, korang klik kat bahagian WITHDRAWAL/PENGELUARAN lepastu klik dekat NEW APPLICATION/PERMOHONAN BARU. Next, isi permohonan e-pengeluaran, pilih EDUCATION/PENDIDIKAN, lengkapkan permohonan hingga langkah ke-5. Jumlah pengeluaran tu ikut suka korang la nak bayar berapa. Kat situ dah tulis siap siap had pengeluaran berapa. Aku cuma keluarkan untuk bayar semua tunggakan pinjaman PTPTN yang dah jadi lebih dari 4K tu. Haha. Lepas korang dah submit permohonan tu, tunggu je sms dari kwsp macam kat bawah ni. Aku submit application 14th Feb, dapat sms ni 15th Feb. So sehari jela tunggu. Yeee sehari je gaisss.




3) KWSP

Okay untuk langkah terakhir ni, korang kena pergi KWSP untuk pengesahan cap jari. Sekali lagi jangan khuatir jangan bimbang jangan risau, sebab untuk pengesahan cap jari ni, korang akan dapat no giliran untuk fast lane. Macam aku, lepas dapat sms tu, aku pergi pejabat KWSP keesokan harinya (16th Feb). Lepas je ambil no giliran terus kena panggil walaupun boleh tahan ramai orang masa tu (pergi time lunch hour). Memang kejap je tunggu. Serius tak sampai dua minit pun. Oh hampir terlupa, dokumen yang korang kena bawak masa pengesahan cap jari tu cuma lah sijil graduasi dan I/C (original dan copy) tapi standby je bawak transkrip sekali mana tahu pegawai tu nak copy. 


Lepas dah settle sah kan cap jari dengan dokumen sokongan tu, pegawai KWSP tu kata pengeluaran bayaran tu akan diproses dalam masa 2 minggu. Siap dah gais. 3 simple step sahaja. Dan e-Pengeluaran ni bukan untuk pendidikan je tau, tapi ada juga untuk perumahan, kesihatan, etc. Semuanya di hujung jari. Mudah kan? :)




********************************************************



*UPDATE 25th Feb 2017*


Klik untuk tumbesaran sihat


Alhamdulillah dah dapat email dari PTPTN. Sooooo settle dah semua tunggakan. Tak sampai dua minggu pun tunggu. Lepasni harap diri sendiri istiqamah bayar setiap bulan. Amin! Huhu 

Tuesday, June 30

Kereta Pertamaku | My First Car

Assalamualaikum & Hai uols!


Harini nak cerita pengalaman beli my first car, hasil titik peluh di ketiak sendiri. 

Aku apply for Axia Advance masa November 2014 yang lepas, hujung Januari 2015 baru lah kereta aku keluar. Axia Advance, warna Lava Red (Metallic) , WB *** C. Masa tu ada team Perodua Sg Besi bukak booth kecil kat tepi tempat kerja aku ni, aku terus apply je sebab masa tu mmg dah ada niat nak apply loan kereta, cuma belum berkesempatan nak pergi showroom Perodua. Dah alang-alang diorg bukak booth tu, aku apply jelah terus. 

Masa nak apply loan tu, aku tak ambil lesen lagi. Family aku pulak takde sorang pun sudi nak jadi guarantor aku walaupun aku dah pujuk diorang dengan air mata pelesu. Kehkeh. Dokumen yang aku bagi memang semata-mata slip gaji je (& beberapa dokumen asas lain la). Masa isi borang order tu, abang tu asyik hasut aku supaya beli Myvi. Well maybe masa tu dah nak hujung tahun, so diorang nak kejar sales sebab nak bonus meletops -- kalau aku beli axia, lambat sikit dapat sebab kereta baru stok tak banyak so kena tunggu turn. Tapi aku cakap dengan dia, yg aku memang nak Axia. Lepas beberapa hari aku submit loan tu, ada orang dari cimb called kata yang loan dah lulus untuk Myvi. 

"Eh Myvi? Tapi saya apply for Axia." 

"Eh yeke? Agent awak submit loan awak untuk Myvi"

Sesuka hati dia je kan? Rasa macam nak _______ je. Haha. So aku call agent tu explain bebaik lagi sekali kat dia yang aku insist nak AXIA ADVANCE, WARNA MERAH! Lepastu submit lagi dan Alhamdulillah takde masalah, senang je lulus. Cuma nak tunggu stok kereta tu je yang lambat. Al-maklumlah masa tu kan Axia baru je diperkenalkan. Kena lah tunggu turn.


Why Axia? Why not Myvi? Soalan yang susah betul aku nak jawab. Soalan ni sama je macam soalan "Kenapa pilih Hussnor? Apa yang bagusnya pasal dia?". Susah gila tau nak jawab soalan mcm ni. Haha. Well sebenarnya kita tak perlukan specific reason untuk suka benda/orang. Macam mana nak explain eh? Love at first sight? Ataupun bila kau tengok benda/orang tu, hati kau suka sangat. Pahe dok? Ke tak faham? Bukannya aku tak suka Myvi, cuma nya kakak aku dah pakai Myvi. Kekawan pun ramai yang dah beli Myvi. So apa salahnya aku beli kereta lain kan? Kalau aku pilih Myvi, aku akan beli Myvi SE 1.5/ Extreme, sebab dah alang-alang membeli, aku memang akan pilih yang terbaik. Dari dulu aku memang minat Myvi SE kuning tu, tapi harga dia bukannya murah.

Lagi satu, matlamat asal aku cuma nak beli kereta murah. Sebabnya aku ni banyak komitmen, banyak lagi benda lain yang aku kena tanggung. Plan asal nak beli Myvi second-hand je. Tapi lepas fikir masak-semasaknya, lebih baik ambil kereta murah tapi full spec (Advance). Percaya atau tak, aku beli kereta ni tanpa test drive atau pun pergi tgk kereta kat showroom. Aku cuma google serba sedikit, dan aku rasa aku memang suka dan nak dekat kereta ni. Huhu. Aku ni memang jenis suka beli barang murah, tapi puas hati. Tak kisah la banyak mulut yang mengata aku beli kereta murah ke, pakai baju bundle ke, pakai kasut takde brand ke. Lantak pi lah orang nak kata apa pun. 



Pasal harga pulak, down payment 10% (RM4+++), bulanan RM460 for 9 years. Tak murah dan tak mahal. Memandangkan takde guarantor, kena bayar jugak lah down payment tu. 27 Januari 2015, kereta tu pun dah ready untuk diambil. Masa tu mak aku kat icu, so masa ambil kereta tu memang takde rasa excited sangat la. Gembira sikit-sikit je. Huhu.

Rasanya tu je kot yang aku nak cerita. Nak pilih kereta ni senang je, ikut kata hati, ikut budget sendiri. Jangan ikut nafsu semata-mata nak menunjuk dekat orang. Ye dak?