Friday, December 31

31 DISEMBER 2010

Happy Friday,readers. hari ni cuti sebab Malaysia berjaya menumpaskan Indonesia dalam perlawanan bola sepak Ahad lepas. hari ni merupakan holiday yang heaven gilaa. aku tido sampai pukul 10.30 a.m. memang bahagia tahap cipan dapat qada tido aku yang selama ni cuma enam jam sehari. haha.

hari ni hari terakhir dalam kalendar tahun 2010. aku tak gembira. aku sedih. sebab umur aku akan jadi bertambah lagi satu angka. tak suka nyeee. nak jadi budak kecik je boleh tak? tak best lah jadi budak besar yang konon matang ni. banyak masalah. tak larat nak fikir satu demi satu. sejak aku masuk PSIS, aku gembira memanjang. jarang nak fikir masalah segala. hidup sentiasa busy dengan kuliah and assignment yang berlambak. dengan kawan kawan pun setakat ni takde masalah. aku harap sepanjang aku study kat sini, aku taknak gaduh dengan sape sape pun. aku nak jadi budak baik yang sentiasa comel. hahaha *gila perasan.

sebenarnya aku tak tau nak merepek ape dalam ni. seriously, idea kering kontang. aku sedih sekarang ni. sambut new year dekat bilik hostel je. dengan period pain nye lagi. hadoi. azab weh, azabbbb. tapi nak buat macam mana lagi kan. dah nasib aku tak dapat rasa gegaran bunga api Flat Sri Sabah tahun ni. hmm. macam biasa lah, masuk je tahun baru semua orang nak buat azam baru. walaupun azam tu tak pernah menjadi kan.tapi aku nak try jugak. so, nahhhh. ni azam tahun 2011 aku ;

-nak jadi budak baik dan comel.
-nak jadi budak rajin.
-nak berkawan dengan semua orang.
-nak jadi lebih baik dari sebelum ni.

simple and easy. tu je azam aku. kalau buat azam beria tapi tak buat, tak guna jugak kan? so lebih baik aku cuba buat yang simple macam kat atas tu. simple tapi susah nak buat. AKU AKAN CUBA SEBAIK MUNGKIN. 

hmm. semalam aku tergerak hati nak baca blog seorang kawan lama aku. ye, kawan lama. tapi disebabkan salah faham, kitorang dah tak berkawan. aku terbaca satu entry dia, dia tulis pasal aku lagi. ye, aku yakin dia cerita pasal aku. entry tu panjang gila. aku copy and paste satu perenggan kat sini.

"Kes ni memang dah lama jadi tapi boleh kate setiap hari aku fikir. Aku tak nak gaduh dengan kau sampai mati. Aku tak nak kubur aku sempit hanya sebab kau tak maafkan aku. Aku tak nak kubur aku berasap hanya sebab dosa aku dengan kau. Aku rase kau dah sedia maklum yang dosa kite dengan manusia Allah tak tolong. Biar lah aku buang ego aku, mintak maaf dengan kau kan. Kalau memang salah aku, takpe aku mintak maaf. Tapi biar lah aku make it clear."

okay, aku nak komen sikit apa yang kau tulis. first, aku dah lama lupa pasal tu. aku sendiri taknak kita gaduh sampai macam ni. aku pernah anggap kau kawan aku. kau pernah jaga aku time aku demam kat teknik dulu. ye, aku tak pernah lupa yang tu. sampai sekarang, aku tak tau sape yang salah. aku malas nak fikir, mmg dah lama aku buang benda tu dari kepala otak aku ni. aku dah taknak ingat semua tu. tapi since kau bukak balik cerita ni, aku pun nak make it clear jugak. start pukul 12.00 malam ni, aku dengan kau dah 0-0. aku tak kenal kau, and kau pun tak kenal aku. sejak kita gaduh, banyak yang bukak mata aku. aku mula kenal sape kawan, sape lawan. aku dah tau sape antara kawan kawan kita yang sebenar nye hipokrit and batu api. diorang tu bukan kawan. tak layak digelar kawan. kalau diorang tu kawan, diorang akan bantu kita berbaik semula. tapi apa yang diorang buat? diorang jadi batu api. hipokrit. thanks lah 'kawan kawan'. aku kenang 'jasa' korang

so sempena Tahun Baru ni, aku dah maafkan korang and aku jugak mintak maaf kalau aku ada buat salah. anggap lah kita tak pernah kenal. byee :)

Wednesday, December 15

layakkah aku?

title entry kali ni agak poyos. haha. hari ni aku telah melalui hari yang sangat busy dan padat. penat tak terhingga wohh. hari ni macam biasa kelas bermula pukul 8.00 a.m sampai 1.15 p.m. lepas tu balik bilik bersiap-siap. hari ni merupakan hari pertama kitorang kena menghadiri polibriged. perghhh. rasa malas di hati ni dah bertempek-tempek. dah lah kena berkawad pulak tuh! haihhhhhhh.

MALAS NYEEEE WEHH!!!

pukul 2.15 p.m semua budak dah bertenggek kat tempat berkumpul. lama gak lah nak kena tunggu doe. agaknye kalau aku basuh baju yang melimpah-limpah dalam baldi aku tu, dah siap bilas and dah kering dah pun kot? haha. err. ape la aku merepek nih. =___='

hmm. lepas tu bila lecturer dah sampai, kitorang semua kena masuk dewan syarahan. YESS! tak payah berkawad minggu ni. weeee :D . En.Rizal cakap hari ni cuma kena lantik PENGHULU and PENGHULUWATI. oh, bagus nyee, boleh rileks2. dah lah malam ni ada kelas tambahan matematik. penat nyee lah haihhh. lepas dah pilih penghulu, diorang nak pilih penghuluwati pulok, AKU TAK SANGKA AKU JADI CALON KE-2. hadoiii. lemah lutut aku doe. ngok ngek betul lah mamat yang calonkan nama aku tu. time nama aku kena sebut, riuh dewan syarahan tu dengan suara lelaki yang berbunyi 'WOOOOOO'. err. famous kah aku? haha. perasan lah kau makcik! aku tak faham kenapa diorang semua teruja gila nak mengundi aku. dah lah calon-calon kena membebel kat depan, turn aku nak membebel terus riuh dewan tu. hadoi. jejaka dan jejaki, teruja sangat ke nampak muka aku? haha. time diorang riuh tu, dengan slumber nye aku cakap;


 "siape yang nak cakap sekarang ni?"


 perghhh. padahal tangan dah menggeletar pegang microphone. HAHAHA. AND BERTAMBAH TAK SANGKA ANTARA 3 ORANG CALON, AKU YANG DILANTIK MENJADI PENGHULUWATI. hoi hoi. aku ni tak layak doe. haha. harap korang semua tak menyesal okay? and thanks banyak banyak banyak kepada semua orang yang angkat tangan untuk mengundi aku. 'cehh, dah macam menang pilihanraya politik je! poyo gila!' HAHAHAHAH.

aku yang serabai gila bengong sakai ni jugak yang korang pilih kan?
heeeeee. thanks! korang dah buat aku lulus polibriged. muahh sikit! :D


janji manis : sayee akan berusaha menjadi penghuluwati yang bertanggungjawab. hee.

Friday, December 10

life at PSIS

hai korang. dah lama aku tinggalkan dunia blogger ni. rindu aw aw aww. haha. entry kali ni aku nak ceritakan tentang kehidupan aku yang sudah bergelar siswi kat PSIS selama dua minggu ni. teruskan lah bace okay?

bagi siapa2 yang tak tau,PSIS ni singkatan dari Politeknik Sultan Idris Shah. time memula datang sini, kepala otak aku asyik fikir "pehal la jauh sangat tempat ni dari pekan". tempat ni terletak 20 km dari pekan.  dapat bayangkan tak? dah lah takde public transport pulak tu. hadoiii. tapi nak tau tak apa yang best? dalam poli ni ada tasik. belakang poli ni pulak ada pantai nelayan. perghhh. best siot. i like like like like. bhaha. :DD

dua hari pertama kat sini, aku takde kawan sangat. padahal orang lain semua dah ade geng masing2. takde sape pun nak kawan ngan aku. kesian sungguh. tapi lepas tu baru lah aku rapat dengan Lia, Zati, dengan Eicha. kitorang rapat time MSK. minggu yang sangat sangat memenatkan. then lepas dah habis minggu suai kenal, aku rapat dengan roomate aku, Dip dgn Huz. diorang ni GILA. haha. aku tak tipu. bilik aku sentiasa riuh. and ramai yang suka datang melepak kat bilik aku, termasuklah Eqien dgn Nil. diorang ni pun lebih kurang sama gak, GILA. memang best kawan dengan diorang. tapi yang peliknya, bagi aku diorang ni gila. bagi diorang pulak, aku yang GILA. bukan gila sikit2, GILA BABI woo. bhaaha. ape yang aku cakap, mesti dorang gelak. entah apa yang lawak, aku pun tak tau. =.='

semalam budak2 kelas aku memang hebat gila. kitorang buat projek kat bengkel paip dengan memakai BAJU KURUNG. dapat bayangkan tak? HAHA. gila ah. pelik semacam je. budak2 sem 2 pandang pelik je. aku tau, diorang mesti gelakkan kitorang. sakai gila ah. tapi walaupun pakai baju kurung, kitorang semangat gila buat projek tu. memang best ah. sampai budak kelas aku ade yang cakap;

"DIA NI BADAN JE KECIK, TAPI KUAT"

cehh. jangan salah paham, diorang bukan puji aku. tapi perli je kot. haha. jahat betul. tapi serius, aku betul2 semangat buat projek semalam tu. sebelum ni kat sekolah teknik jarang sangat masuk bengkel. agak jeles dengan budak vokasional. sekarang ni baru berkesempatan buat projek best2. mintak2 la kerajinan aku ni berterusan. hehehe.

sekarang ni aku nak cerita pasal pagi tadi pulok. pagi tadi semua orang kena buat English group presentation. aku satu group dengan Dip, Huz, Nil dengan Eqien. kitorang kena berlakon pasal hari pertama dekat PSIS. memang lawak gila. sumpah tak tipu. and yang paling penting, sejak aku masuk sini aku jadi berani nak buat sesuatu. contohnya mengendalikan mesin and bercakap depan satu kelas. ni satu perubahan yang baik. and aku harap lepas ni takde masalah. sebab aku nak jadi orang biasa. orang normal macam orang lain. berkawan dengan semua orang and taknak gaduh dengan sape2.

'AKU BUDAK BAIK. CUBA UNTUK JADI LEBIH BAIK DAN SETERUSNYA MENJADI YANG TERBAIK'

mak, please pray for me. i love you (:

Friday, November 26

cepatnya masa berlalu

berdasarkan tajuk kat atas ni, aku yakin ramai yang setuju dgn aku. cepat nye lah masa berlalu. rase macam baru je minggu lepas aku berdebar nak amek UPSR. sekarang ni umur aku lapan-belas-tahun. lagi sebulan lebih, dah masuk sembilan-belas-tahun. tak lame lepas tu, dah jadi remaja 20-an pulak. hadoiii. T_____T


aku paling rindu kat zaman time kecik-kecik dulu. kawan-kawan pun ramai. noor, jana, a'are, iwan, nita, aisyah n ramai lagi lah. time tu kitorang ni satu geng, and aku ni kepala diorang. huhu. time tu kalau aku nak pegi mana-mana pun, diorang kena ikut. aku ni pulak suka bawak diorang jauh-jauh. tempat yang kitorang selalu pergi dekat jj, kompleks belia dgn taman tenaga. memang best. rindu zaman tu. zaman main doktor-doktor, main nyanyi-nyanyi, main kejar-kejar, main kawen-kawen. haha. precious moment kott. rinduu. :)


kalau nak dibandingkan zaman sekolah rendah dgn sekolah menengah, aku lebih rindukan zaman sekolah menengah dekat SMKCP. time batch aku masuk sekolah tu, sekolah tu baru je bukak. kira nya kitorang ni first batch la. tu yang best gila tu. budak-budak batch aku ni pun sewel + gila-gila. memang tak rase malas pun nak pergi sekolah. walawehhh, betul ke statement aku tu? hahaha.




cerita pasal sekarang ni pulak, umur aku dah lapanbelas. lagi dua hari aku dah sambung belajar dekat poli. lepas tu dapat diploma. lepas tu keje. lepas tu kawen. lepas tu umur dah tigapuluh. erkk. tak sukanya angka tigapuluh tuu. lepas tu dah tua. dah menggelebeh sana, menggelebeh sini.  T_____T

Monday, November 22

manusia pelik

dua hari lepas aku ade bukak fesbuk kawan kepada kawan aku. nama die faraa *bukan nama sebenar. faraa boleh dikategorikan cantik. friends kat fesbuk dia pun dah nak cecah 5000 orang. sebelum ni, faraa free hair. tapi baru-baru ni die ubah imej die bertudung. pastu ada sorang mamat ni komen dekat wall die;

"amboi manisnye faraa bertudung.. tapi rambut faraa cantik,
rugi pulak kalau tak tunjuk."

err. aku pelik je bila bace komen mamat tu. rase nak lempang-lempang muka dia. haha. ape yg korg rase? ngok ngek betul mamat ni kan? ni lah kategori lelaki yang tak boleh pakai. memang tak boleh dijadikan suami. kalau jadi pakwe sekali pun, memang rosak lah awek die. kalau die ade awek, mesti die cakap dgn awek die mcm ni;

*syggg, you ni kan putihh. kalau pakai mini skirt baru terserlah keputihan sygg.

haha. betul tak betul tak??

p/s : this is quick and short post. tq for reading, :)

Friday, November 19

jodoh

kahwin dengan sepupu. korang setuju tak? ramai orang cakap tak elok kahwin sepupu-sepapat ni. sebab nanti bila dapat anak, anak diorang berkemungkinan lembab,bangang atau bahalol. huhu. kasarnye bahasa. persoalan nye, BETUL KE? aku tak pasti. sesiapa yang arif pasal benda ni, tolong hubungi saye ye.

aku nak tau sangat sebab abang sedare aku, die nak kahwin dengan kakak sedare aku. diorang ni kiranya sedare dekat sebab mak diorang ni adik-beradik. family kitorang pun macam tak setuju nak bagi diorang kahwin, sebab diorang ni dah macam adik-beradik. memula tu kitorang semua terperanjat yang diorang ni serius nak kahwin. sebab kakak sedare aku ni sebelum ni dah ade steady boyfriend, dah tiga tahun lebih diorang kapel. at last putus jugak. tak tau sebab ape. kakak and abg sedare aku tu pun memule main cabar-cabar je kat fesbuk. kakak sedare aku cabar abg sedare aku pergi masuk minang die. kalau x, maknenye abg sedare aku kalah. kira TAK GENTLE lah. sebulan lepas tu dorang serius pulak? err. ntah lah. JODOH MUNGKIN?


so aku nak cerita pasal jodoh. kalau kita bercinta bagai nak rak pun, tapi kalau Allah tak izinkan, tak kemana jugak. aku dgn mr.pakwe aku sekarang ni mmg serius dgn hubungan kitorang sekarang ni.family kitorang pun takde halangan. insyaAllah kalau ade jodoh, lagi 3-4 tahun kitorang akan mendirikan masjid. persoalannya, ade jodoh ke? hmm. kalau takde jodoh, mungkin aku akan frust menonggeng berguling-guling atas katil sambil meraung. sebab ni first time aku serius kapel, first time aku CINTA kan seorang lelaki *cewahhh, and ni jugak lah first time aku kenalkn mr.pakwe aku dekat family aku. ye, aku mmg serius dgn die. korang doakan lah kitorang ni bahagia sampai hujung nyawa okay. tapi kalau dah takde jodoh, nak buat mcm mane. kan kannn??

p/s : cerita pasal jodoh. terjiwang pulak aku ni. sorry guys :)

Friday, November 12

i erk you

i erk you? ape ke bende nye tu? hehe. aku tau ramai yang tak paham title entry kali ni. kalau nak tau lebih lanjut, teruskan la baca entry ni sampai habis okay? 

aku rasa korang pernah tengok iklan rokok membahayakan kesihatan kat tv3. latar iklan tu dekat sebuah hospital. plot iklan tu pulak, diorang tunjuk nasib-nasib si perokok yang mendapat macam-macam penyakit. haa. pernah tengok kan?? hmm. sebelum ni, setiap kali aku tengok iklan tu mesti air mata aku menitik. ye, setiap kali! sedih kot tengok iklan tu. tapi lepas dapat tau pasal 'i erk you' ni, tiap kali aku tengok iklan tu mesti aku gelak. nak tau kenapa?



semalam member aku datang rumah. punyalah banyak cerita dia, sampai aku pun nak termuntah dengar satu-satu. huhu. tetibe die bukak cerita pasal i erk you ni. aku tanye lah, amende i erk you tu? lepas tu die pun cerita lahhhh;"ko pernah tengok iklan rokok kat spital tu kan? kan ade orang cina yang dapat penyakit mulut. die cakap kat anak die i erk you sambil nanes. i erk you = i love you."

HAHAHA. lawak kot. maybe bg korang tak lawak, tapi entah la. time die cerita tu aku gelak berguling-guling kot. hehe. k bye. sory lah kalau entry ni bosan :)

Thursday, November 11

kehilangan

assalamualaikum semua. hari ni aku nak cakap pasal kehilangan orang yang tersayang. kehilangan ibubapa, adik beradik, suami atau pun boyfriend. apakah rasanye bila orang yang kita paling sayang pergi meninggalkan kita untuk selama-lamanya. aku tak dapat bayangkan sebab setakat ni, aku tak pernah berdepan dengan berita kematian orang yang aku sayang. hmm. tadi aku bukak facebook, ada 'friend of friend' yang buat album kenangan bersama arwah. arwah merupakan boyfriend budak ni and meninggal tiga hari lepas disebabkan kanser. alfatihah.


mak aku cakap, tak baik meratapi orang yang dah pergi. memang betul, tapi sebagai manusia biasa kita mesti terasa kehilangan dan sebak sangat-sangat. tadi bila aku tengok sume gambar kat album kenangan bersama arwah, aku dah sebak. aku terfikir macam mane lah kalau aku ade kat tempat dak ni. huh. tak sanggup nak bayangkan. apatah lagi aku ni jenis tak ramai kawan. tempat mengadu pun sikit. kalau yang sikit ni pergi tinggalkan aku, kat sape lagi aku nak mengadu. baru-baru ni mak dgn ayah aku asyik cakap pasal mati. hmm. tolong lah, aku sedih sangat. 

aku sendiri pun, tak tau bila ajal nak menjemput. petang ni? esok? minggu depan? tahun depan? hanya Allah yang tahu. ye, aku hamba Allah yang lemah dan sering melakukan kesilapan. amalan aku tak cukup. tak layak nak jejak syurga. aku takut. sekarang ni banyak berita kiamat sudah dekat. ramai kawan-kawan aku sudah berubah. ramai jugak yang terus bangga melakukan dosa. aku? aku sedang muhasabah diri. bila nak bertaubat? bila nak menutup aurat? bila nak buat amal? insyaAllah, aku akan berubah sikit demi sikit. 

pernah tak korang alami benda ni; korang dah temui cinta sejati dan merancang untuk berkahwin. kalau pernah, korang ada bayangkan tak yang sebelum korang menjadi suami isteri salah sorang daripada korang pergi menghadap ilahi? aku rasa tak ramai yang fikir benda ni sebab tu banyak terjadi kes zina dan ramai anak luar nikah lahir kat dunia ni. sebab pasangan tu yakin yang diorang akan berkahwin,so pe salah nye diorang berzina dulu kan? huhu. aku agak je la. k la, da banyak aku merepek ni. bye :)

Wednesday, November 10

bertindik?

hai semua! hari ni aku nak cakap pasal tindik. tindik telinga, hidung, mulut, lidah and mane2 tempat yang tak sepatutnya ditindik. ramai yang anggap benda ni COOL. bagi korang, cool tak? hmm. aku suka tengok orang yang bertindik ni. kadang2 nampak comel je. HA-HA. tapi aku tak pernah rasa teringin nak tindik hidung atau mana-mana tempat yang tak sepatutnya. entah lah. nampak mcm bodoh. selalu nya aku tengok orang yang bertindik ni, muka diorang bangga gila menayang subang. jalan pun mendabik dada, hidung tinggi. heran, bangga sangat ke bertindik ni? padahal sesape pun boleh bertindik ni, sebab bukannya mahal pun. kedai tindik pun bersepah. tak sampai rm20 dah boleh tindik siap boleh dapat subang percuma. 

alololo comeynye :)

so pe lah yang nak dibanggakan sgt kan? ramai perempuan yang tindik hidung. perempuan kawasan umah aku yang pakai tudung pun berlambak tindik kat idung. ni lah trend sekarang. pape pun, aku takde lah nak jadi orang yang ikut trend semasa. bertindik sebab nak jadi orang up-to-date. aku cuma kadang-kadang rimas tengok orang yang bertindik terlalu banyak kat muka. rasa macam nak tarik-tarik je sume subang dorang. HA-HA. cakap je lebih. 

menakutkan? HAHAHAHA.

jadi senang cakap, semuanya terpulang pada individu masing-masing. ada yang sependapat dengan aku, n ada yang bangkang. aku cuma bagi pendapat aku tentang bertindik ni sebab baru-baru ni ada kawan aku yang nak tindik lidah. hmm. lawak. suka hati korang lah ek. jangan jadi macam gambar kat atas ni sudah lah. HA-HA. menakutkan betul. gila ke hape nak tindik penuh satu muka macam tu. menyeksa diri je. so, ape yang aku nak pesan kat sini, jangan biarkan diri anda dibelenggu MISTERI~

Wednesday, November 3

ciri-ciri lelaki idaman

banyak ciri-ciri lelaki yang aku nak. bukannya cerewet, tapi aku nak cari yang terbaik untuk jadi peneman sehidup semati aku. bukan berdasarkan cinta semata-mata, tapi banyak ciri yang kena ambik berat jugak. aku taknak la bila dah kawin sepuluh tahun anak dah tiga, suami kita dah menggatal nak kahwin lain. hesh! bak kata kakak aku, kalau suami dia buat hal, dia nak potong anu suami dia lepas tu suami dia nak berambus, lantak pi lah. HA-HA. kejam gila. so ciri-ciri lelaki yang aku nak, paling basic pun dark,tall and handsome. handsome tu bukanlah maksudnya  muka jambu atau digilai ramai. cukuplah sedap mata comel aku ni memandang. hehe. ciri-ciri yang lain tu biasalah, setia,jujur,memahami aku,iman kuat dan yang paling penting, boleh hormati keluarga aku.


kalau korang perasan, ramai kawan-kawan korang yang gilakan lelaki-lelaki jambu. oh ye, jangan salah paham. lelaki jambu bukan bermaksud lelaki yang menjual jambu, samada jambu batu atau jambu air. lelaki jambu bermaksud lelaki yang putih, selalu buat muka comel-comel. ouhhhh, totally not my taste okay. sorry lah sesape yang terasa. taste kita lain-lain kan. bila cakap pasal lelaki jambu, mesti aku bayang kan pelakon-pelakon korea. ye, mereka memang comel macam baby. tapi kadang-kadang aku tengok diorang ni MACAM pondan. bila tengok kulit diorang bersih mengalahkan pompuan, aku dah fikir macam-macam. pakai mekap, pakai mask sebelum tidur, dok depan cermin berjam-jam sebab nak cantik. huhu. lawaks. 

kalau kau seorang lelaki jambu, sila jangan menangis bila baca entry aku ni.sebab aku takde niat nak kutuk kau. aku cuma meluahkan pendapat aku. mungkin ramai yang tak setuju and mungkin ade yang setuju. macam yang aku cakap tadi, taste orang lain-lain kan. so aku mintak maaf kalau ade yang sakit hati. :)

Tuesday, November 2

saya free hair

ye. aku memang free hair/tidak memakai tudung. zaman sekarang ni, memang bersepah orang yang tidak menutup aurat. orang yang buat-buat pakai tudung pun ramai. maksud aku, depan mak bapak diorang pakai tudung, belakang diorang. .paham-paham jela ye. bagi aku, ini adalah hak individu tu sendiri. kalau tutup aurat sebab mak bapak yang suruh, tak guna jugak kan? and ramai yang aku tengok sekarang ni, pakai tudung tapi baju lengan pendek, baju ketat ikut body. tak semestinya perempuan yang pakai tudung tu baik, dan tak semestinya perempuan yang free hair tu jahat. yang pakai tudung tu, belum tentu solat cukup lima waktu and belum tentu diorang tu tak buat maksiat. kalau korang tau pasal pasangan yang serah diri pasal kes buang baby, si awek tu pakai tudung kan?



selalu kalau aku keluar shopping atau jejalan dengan kawan-kawan dekat BB, memang berlambak orang pakai tudung dating dengan pakwe diorang kat situ. pegang tangan ,peluk-peluk depan khalayak ramai. tu pemandangan biasa je zaman sekarang ni. bukan kat KL je ada pemandangan ni, dekat ceruk pun bersepah. lebih baik korang bukak jela tudung tu cik awek. lagi satu, aku tengok kebanyakan diorang yang pakai tudung ni dekat myspace atau facebook, bukan main lagi tayang rambut. ape kejadahnye semua ni? mana perginya pihak berkuasa? eh eh, merapu pulak aku. bhahaha.

ha aku ni pulak, aku ni bukan nya baik sangat. selalu jugak terfikir 'bila lah aku ni nak pakai tudung, tutup aurat'. tapi tu lah. manusia banyak alasan. aku tidak bersedia lagi. belum dapat hidayah kot? aku selalu gak rasa takut. yelahh, ajal kita tak tau bila sampai. amal aku dah lah ciput je. hadoiii. tai satu hari nanti aku akan pakai tudung and tutup aurat jugak. lambat atau cepat, jangan tanye okay.

Monday, November 1

i'm old enough :)

Hai semua! korang pernah tengok tak cerita i'm old enough versi jepun kat tv3? aku suka sangat tengok cerita tu! act, bukan lah cerita pun. tapi mengintip kanak-kanak yang kebanyakannya berusia lingkungan 3-5 tahun pergi shopping tanpa mak bapak diorang. korang tau lah, budak-budak jepun comel belaka. aku ni dah lah suka budak-budak. geram je bila tengok cerita tu. sengih sorang-sorang. HUHU.


tengok jela budak jepun kat atas ni. comel kan? kebanyakan budak-budak jepun, pipi diorang, tembam! 
rasa nak cubit-cubit je! HA-HA.

 aku rasa memang takde masalah sangat orang jepun wat tv-show macam ni. sebab dekat jepun tu, diorang memang ikut peraturan bila di jalan raya. kalau nak melintas, tunggu lampu untuk pejalan kaki bertukar jadi hijau. HAA, diorang ni sejak pra-sekolah lagi dah dididik cikgu diorang untuk melintas jalan dengan cara yang betul. diorang ada sesi di luar kawasan sekolah. kira macam amali la. 


aku bayangkan, kalau kat malaysia ni buat tv-show macam i'm old enough ni, belum sempat sampai kedai lagi, dah kena langgar moto/kereta agaknya. hehe. aku agak-agak je. yelah, budak-budak kat malaysia ni, kalau melintas bukannya diorang pandang kiri kanan pun. main pakai redah je. seram pulak aku tengok.

hmm. ok lah, tak tau nak merepek apa lagi. kalau korang nak tengok cerita ni, bukak la TV3 setiap hari ahad, pukul 6 ptg. okay? adios amigos-

Sunday, October 31

zaman kecik kecik

sejak aku dok umah jadi penganggur ni, hari-hari aku gaduh dgn adik pompuan aku. umur dia sepuluh tahun. aku selalu berleter kat dia sebab dia selalu keluar main, dah senja baru ingat nak balik rumah. punya lah nakal. hari-hari aku bangun pukul 10.30 pagi, dia dah hilang. pukul tujuh baru balik. mane la aku tak hangin satu badan. tapi yang buat aku bertambah bengang, tiap kalu aku berleter kat adik aku mesti mak aku marah. dia cakap, 
'dulu ko tu lagi nakal! perangai mengalahkan jantan!'

haaa. kalau korang nak tau, memang time kecik-kecik dulu perangai aku mcm setan! suka dajalkan kawan-kawan yang lain. padahnya, diorang dok berdendam dengan aku sampai la sekarang ni. HA-HA. sedih betul! korang nak tau ape yang aku dajal diorang? jom, LAYANNN~


1. korang tau tak permainan kat atas ni ha, dulu aku dgn kekawan aku panggil menatang ni 'gayut-gayut'. tak tau la korang panggil pe kan. dulu time umur aku darjah 3, aku dengan geng aku selalu main dekat taman permainan kawasan rumah kitorang. selalu nya, kitorang main kejar-kejar. selagi tak semput, tak balik rumah. ada sekali tu, time kawan aku SARI *bukan nama sebenar main menatang gayut-gayut tu. lepas tu datang ideo setan dalam kepala hotak aku ni. aku tarik seluar dia, sekali dengan spenda dia. HA-HA. dah lah penuh budak-budak kat taman time tu. semua dok gelak pegang perut, termasuk la aku. SARI pulak, menangis tak henti-henti terus balik rumah.

sampai sekarang budak tu lari bila nampak aku,jahat perangai aku dulu!


2. korang tau kan pe menatang kat atas ni? kalau tak tau, meh sini aku kenalkan. ni nama dia 'jamban cangkung'. dulu time kecik-kecik, aku selalu ajak mebe aku 2 orang ni mandi dekat rumah aku. SARI dengan NOOR. tapi kalau korang nak tau, aku selalu menyetan dekat SARI je, aku pun tak tau nape. kesian budak hingusan tu. satu hari tu, kitorang bertiga mandi sama-sama. otak aku dah fikir camne nak menyetan si SARI ni. tetiba datang satu idea. aku cakap kat dorang, 'wehh, ade permainan baru, best gila!'. macam biase, diorang  eksaited nak tau. aku suruh SARI dok dekat dalam jamban tu. bukan cangkung akay, DUDUK. memula tu dia taknak, aku paksa jugak. membe aku lagi sorang ni dah tau aku ni saje nak menyetan SARI. lepas je SARI duduk dalam jamban tu, aku flush. HAAA. aku rasa korang dapat bayangkan kn? 

banyak lagi yang aku nak cerita. sekarang ni bila dah dok mengangkang kat rumah je, ada jugak la kawan-kawan time kecik dulu datang melepak. bukan apa, diorang bukak cerita pasal perangai setan aku dulu. HA-HA. cilake sungguh! okay lah , nak mandi ni. berpeluh dah ni. babaii.

:)