Monday, December 12

Bersyukur

Assalamualaikum semua.

Hari ni nak share kegembiraan aku dengan korang. Alhamdulillah, i've got the dean list again. Bersyukur dan tak sangka sangat-sangat. Sem dua yang agak stress dah berlalu dan memberikan hasil yang sangat membanggakan parents aku. Cuma ada satu subjek je *MEKANIK STRUKTUR aku dapat B+, yang lain A dan ada dua subjek yang A- . Aku takmo printscreen result aku, sebab nanti orang cakap aku takbur. Thanks dekat Athirah Baharin sebab bagi aku link nak tengok result tu ya :)




Serius, memang di luar jangkaan. Sem dua ni memang susah dan aku tertekan gila. Sampai roomate aku pun ada cakap - 'tak pernah tengok kau study gila-gila macam ni'. Dinding sebelah katil aku penuh dengan nota konkrit n kontrak. Dinding sebelah meja study pulak penuh dengan nota mekanik n survey. Asal celik je mata dok baca nota. Wuuuwuuuu tak sangka gila aku rajin macam ni. Sem ni bila dah dekat nak final aku dok study sampai 2 pagi. Kalau tido awal pun, pukul 4 pagi aku dgn roomate aku dah bangun nak study. Actually ni bukan rajin, tapi study last minute. Nak habiskan semua topik sebelum exam bukannya senang. Lagi dua hari nak exam tu la baru nak pergi pinjam nota orang lain. Haihh terukkk perangaiii T___T





Thanks ye kat sapa-sapa yang ucap tahniah dekat aku. Tahniah jugak kat korang. Kita dah sama-sama usaha, so kita redha jela ye dengan result kita. Buat camane pun gitu jugak lah result kita, takkan berubah. Masih ada lagi 4 sem nak kena pulun, 4 sem lagi nak kena perah otak. Takutnyaaaa =..='

Yang paling aku terharu, subjek CC201 -Engineering Survey 2 aku dapat A. Tau tak subjek tu killer? Hmph bukan nak berlagak ke apa, tapi aku betul-betul terharu. Sebelum exam tu lecturer survey ada text aku, dia cakap - 'Buat elok2 yea kartini. Anda adalah antara calon harapan untuk dpt 4 flat'. Alhamdulillah mulut dia masin. Thanks sebab percaya kat saya ye En.Izzuddin, En.Saiful dan En.Ibrahim :)






*DKA3B dan DKA3A, Sem 3 ni kita usaha sama-sama ya. 
Gambateh! Good Luck kat semua :DD


Tuesday, December 6

Saengil Chukha Hamnida ♥



Salam. Post ni khas ditujukan buat anak buah aku, Nur Fildzah Nazifa dan juga my best friend forever, Nabila Tarmizi.


Nahhhhhhhhh!

Happy Birthday, dear. May this year be your best ever. Hope your birthday blossoms into lots of dreams come true. I love two of you and i always do >.< Sorry sebab letak gambar muka yang sememeh macam tu. Actually tu gambar dua tahun lepas kalau tak silap. Aku letak je lah apa yang ada, sebab nak amalkan recycle dalam kehidupan seharian *puii. Haha




Diorang ni lah birthday girls. Comel je dua-dua ni. Dua-dua aku sayang tau. Sorry sebab tak dapat nak hadiahkan Lamborghini atau pun Ferrari kat korang. Tunggu aku dah jadi kontraktor nanti, baru lah boleh bagi hadiah rumah barbie mainan sorang sebijik. Hihi. Insyaallah esok kalau ada duit lebih aku bagi Cadbury ya 

6 Disember 2011 - May today be filled with sunshine and smiles, laughter and love. ^___^

Thursday, December 1

Resepi #1 - Puding Trifle

Hai peeps, hello Thursday and welcome December! Disebabkan cuti semester kali ni pendek, so aku tak kerja. Bila aku tak kerja, aku sangattttt lahhh bosannnnnnnnn.


Aku rasa macam nak belajar memasak. Tetttt!


Haaa semalam kemain lagi search macam-macam resepi kat google. Setelah berjaya mengumpul seberapa banyak resepi, hari ni aku mulakan resepi yang pertama - PUDING TRIFLESo hari ni, my'olls nak ajar u'olls buat puding triffle ye. U'olls sila sediakan pen dan buku nota untuk catat resepi ya. Hihihi. First sekali mesti sediakan bahan-bahan yang diperlukan. Kesemua bahan tak sampai RM50 pun, murah dan senang je nak cari.

1 cawan tepung kastard
3 cawan air
1 tin susu cair
Gula dan garam secukup rasa
 1 tin buah-buahan campur
1 peket agar-agar
Kek / kek gulung

#1 Potong kek mengikut saiz bersesuaian dan susun di dalam bekas.
#2 Masak susu cair, gula, garam dan masukkan tepung kastard. Gaul berterusan 
sehingga bancuhan betul-betul pekat.
#3 Tuang bancuhan kastard tadi ke dalam bekas yang telah disusun kek dan ratakan.
#4 Susun buah-buahan mengikut kreativiti di atas lapisan kastard tadi ( buang air buah )
#5 Panaskan agar-agar dengan air mengikut sukatan yang betul. Kemudian tuang bancuhan
 agar-agar ke atas lapisan kastard dan buah. 
#6 Simpan kat dalam peti sejuk. Selepas 3-4 jam, boleh di makanggg :D


Cantik n sodapp :D

So how was it? Cun gila kan? Rasa dia sedap gilaaaa wehhh. Kakak aku yang ajar buat puding ni, aku tak refer resepi google pun. Serius senang je nak buat. Puding ni ada tiga lapisan - lapisan kek, kastard dan agar-agar. Bila masuk mulut, yummy and tummy very happy. Hewhew. Sesiapa yang tak faham jangan segan-segan nak tanya okay. Sharing is caring. Ringan-ringan kan tangan tu mencuba n good luck ya! >.<





*Lepas ni nak try buat kek oren, mini cheesecake, donat, kek coklat. 
Aaaa macam-macam lagi la. Rambang mata dah ni. Hoho :O

Saturday, November 26

Dulu 8, sekarang 7

Bismillahirrahmanirrahim.

Salam. Dah lama gila aku tak update blog aku ni. Blog ni dah takde seri, bersawang, berkulat, dan berulat dah pun. Sekarang ni pun sebenarnya mood jari ni nak menari atas kekunci lappy tak berapa nak ada, tapi aku gagahkan jugak. 

Perkembangan aku sekarang ni, Alhamdulillah baru je dua hari lepas habis final exam semester dua. 22 Dis ni akan mendaftar untuk semester tiga pulak. Exam hari tu aku agak terkilan, banyak sangat yang aku cuai. Harapan untuk dapat dekan lagi sem ni nipis. Nipis sangat. Sampai sekarang  tak puas hati dengan pencapaian aku masa exam haritu. Tapi asalkan takde paper yang kena repeat nanti, aku patut bersyukur. Haihh bila fikir pasal final exam haritu mesti kepala berdenyut.

Back to the title of this post, Dulu 8 sekarang 7. Masa kat sekolah teknik dulu, aku ada geng. Geng lepak sekali kat dorm, lepak sekali kat meja prep, lepak sekali kat meja dining. The Alphabet. Semua sekali ada 8 orang termasuk aku. Geng yang famous kat sekolah. Sering jadi bualan budak-budak lelaki. Sering dipanggil bohsia murahan. Tapi kitorang buat bodoh je. Malas nak ambik tahu. Kitorang hidup dalam dunia kitorang sendiri.


All for one, one for all.

Oh ya, kenapa dulu 8 sekarang 7? Sehari sebelum peperiksaan akhir haritu, aku dapat berita dari Sasa yang Emy masuk ICU. Hati aku terus jadi tak sedap. Study pun tak masuk pape. Petang tu Sasa kol lagi, kali ni dia menangis teruk. Innalillah, Emy dah takde. Air mata terus mengalir, tangan jadi menggeletar. Khabarnya arwah meninggal disebabkan pendarahan dalam otak. Wallahualam. Malam tu aku sedekahkan Yaasin untuk arwah. Terkilan sebab tak dapat nak tengok arwah buat kali terakhir. Bertambah terkilan lagi, kitorang baru je plan nak gather masa birthday Sasa bulan Disember ni. Tapi tak kesampaian. :'(


Al-fatihah.

Arwah baik orangnya. Arwah kuat study, kuat merajuk, tak kedekut, kepoh-kepoh sikit. Kalau lepak sekali dengan dia mesti gelak tak henti. Arwah macam aku jugak, suka warna merah jambu. Hmm banyak kenangan yang kitorang lalui sepanjang dua tahun kat teknik dulu tu.  Kalau sudi, sedekahkan lah Al-fatihah untuk arwah. Semoga arwah dicucuri rahmat. Walaupun arwah dah takde kat sini, tapi arwah masih lagi di hati kami. Di hati The Alphabet. 

"The Alphabet - lot of <3"



P/S - Salam Maal Hirah to all Muslims. 

Wednesday, July 6

Holiday is over -

Hello tawan-tawan itew yang tomey n encem cemuaa ♥ 

"Holiday is over' <----- Oh Em Geeee! isk isk itew tak ready lagi aaa nak masuk blaja :'( 

Okay cukup lah dengan bahasa geli-geliman tu. Hmmphh cuti selama dua bulan berlalu bagaikan dua hari je. Esok kena pergi daftar untuk sem dua pulak. Serius aku tak ready lagi *kepala berdenyut tanda nak migrain. Hari ni aku sangat busy nak settle kan semua benda. Pagi-pagi lagi aku pergi bayar yuran kat Tabung Haji. Lepas tu start packing baju semua, serius banyak gila macam nak duduk sana terus. Lepas tu pergi beli barang makanan pulak. Lepas tu lepas tu, aaaaa hati berdebar laaaa. Apa yang bakal jadi eh sem dua ni? Harap takde masalah laa. Hmm cepat betul masa berlalu kan? Tapi bagus jugak kalau cepat berlalu, nanti sekejap je dah dapat diploma. Lepas tu KAHWEN dengan Mr.Pakwe. Eeeee best nya! Hik hik *berangan. 

Semalam shopping barang poli dengan Mr.Pakwe, macam-macam dia beli untuk aku. Terima kasih daun keladi, hari lain belanja lagi ye? Nanti mesti rindu kat awak tau Mr.Pakwe. Kite busy, awak pun mesti busy. Nanti dah susah nak texting 24 jam, susah nak otp dengan awak selalu. Emmm esok dah berangkat ke Sabak Bernam, bai bai Kuala Lumpur. Nanti mesti rindu teruk kat Kuala Lumpur, no more 15 minutes to Bukit Bintang, no more 20 minutes to KLCC. NO MORE MASAKAN MAK SELALU -huwaaaaaaaa :'(

Time makan dengan kakak and abang aku dekat Sekinchan Ikan Bakar. Thanks 
Asiah dengan Udin sebab belanja kitorang makan eh eh? :D

*Orang yang paling aku rindu nanti - Hayeem Syazwi. Mama mesti rindu kat baby nanti. Baby jangan nakal-nakal tau. Jangan susahkan nenek. Jangan asyik berak je, kesian nenek asyik nak kena basuh. Kalau rindu mama, nanti kita skype selalu okay? Muah pipi kiri kanan, muah kat hidung, muah kat perut. isk :'(

Friday, June 24

Modelling

Sekarang ni aku dah jadi model, caye tak caye tak? Haha dipersilakan muntah ye. Memang aku dah jadi model, tapi cuma model yang tak diiktiraf dan model bantuan untuk abang ipar aku yang baru berjinak-jinak untuk menjadi photographer, so bukan lah model sangat pun. Malas nak tulis panjang-panjang, korang tengok lah gambar-gambar hasil tembakan Nikon dia okay.


Lokasi - Muzium Negara dan Tugu Negara
Talent - Nolyy dan Asiah






Lokasi - sekitar Shah Alam
Talent - Nolyy





Lokasi - Taman Tasik Permaisuri
Talent - Nolyy






Setakat ni aku harap takde yang muntah berdarah tengok gambar-gambar kat atas ni. Aku tau muka aku tak layak nak jadi model, hey tapi kemon lah guys, aku cuma tolong abang ipar aku je. Sebetulnya, entry kali ni bukanlah untuk bagi tau korang yang aku ni jadi model ke hape, tapi nak promote 'IZASPICSHOOTER' ni. Kalau korang nak guna khidmat dia, percayalah, harga yang perlu dibayar memang berbaloi-baloi. Semua boleh bincang punya. Kalau ada pape nak tanya, korang boleh kontek aku melalui fesbuk atau pun message terus dekat fesbuk photographer - FaizalEjai


*Aku kurang sihat minggu ni, so memang jarang update. Ade yang rindu takk *perasan. K bai bai-

Tuesday, June 7

Beronok-ronok :))

Hai koranggg! Nak tau tak apa yang aku buat Sabtu dan Ahad lepas? Kalau taknak tau pun, kena baca tau! *gedik ^_____^

SABTU - Ikut family aku keluar makan untuk meraikan hari jadi mak aku yang ke-43. Act, birthday mak aku jatuh pada hari Ahad, tapi disebabkan hari Ahad ada antara kitorang yang busy, so kitorang sambut awal sikit. Ehemmm, SELAMAT HARI JADI MAK! Semoga mak panjang umur, dimurahkan rezeki dan berbahagia selalu ya? I love you mom! Muwachh :*

Kau lah ratu hatiku :)
*Mak maintain comel and gorgeous gitu walaupun dah tua.

AHAD - Ifa ajak aku keluar, act banyak kali dah plan tapi asyik cancel je. At last baru lah boleh jumpa. Aku ajak Nabila, Ifa pun ajak member dia sorang. So kiranya aku ambil kesempatan ni untuk jumpa dengan NABILA YANG SANGAT HOT DAN BUSY DENGAN PIRATES DIA TUH. *Merajuk dengan Nabila. Okay stop merajuk. Hari tu kitorang lepak dekat Subang Parade dan Sunway Pyramid. Cuma jejalan sampai nak patah kaki je, takde buat apa sangat pun. Ifa, selama kita kenal, ni la festaim aku tengok jerawat kau. Kau dah berisi tauu, meh la derma sikit lemak tu kat tangan kiri aku? HAHAHA. 

Ifa, Nabila, Aku, Ika
*Aku tak pasti yang baju kaler maroon tu nama dia Ika atau Fika atau Yika.

Rindu sangat nak keluar dengan my girlfriends Yanie n Nabila T____T . Okay sampai sini je, takde idea nak merepek lagi. Terima kasih sudi baca. Bai Bai -

|DancingFingers| bernilai RM1,124.54.

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia *Cewahhh

Haa dah baca tajuk dah? So korang percaya tak blog berhabuk aku ni bernilai RM1,124.54? Kalau tak percaya, aku tunjuk bukti okayy. Tengok gambar kat bawah ni haaaa.

|
|
|
V

*Sila klik untuk tumbesaran sihat :)

Sekarang dah percaya kan? Walaupun nilai dia ciput je, tapi kembang jugak lah lubang hidung ni kan sebab blog ni still ada nilai. Tak sangka tauuu, terharu makkkkk. 

Korang nak check korang punya pulak? Boleh klik SINI. Selamat mencuba ^___^

Thanks sebab sudi baca. Bai bai loveee, <3


Wednesday, June 1

Kesah ape aku bukan virgin -

ni lagi 1 punyaa hal . aku tau dlm dunia ni tak ramai ponpuan ada DARA. skrg susa nk dpt girl yg ade dara . aku kesah ape org nk pggil aku bohsia ? lau kau mara org pggil kau bohsia , means betol la yg kau tu bohsia . sedar sedar la weh .. jgn ingat dlm dunia ni aku srg je tade dara ! pkir sbelum ckp . YEAHH . aku jujor la dgn korang , AKU DA PERNAH MAEN ! puas ? ade ke org nak mngaku mcm ni ? takkan punya .. bia org nak pandang hina kat kita . asalkan kita adeMARUAH DIRI ! thankyou :)

*********************************************************************************************
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.  

Jangan salah faham ye kawan-kawan, pengakuan kat atas tu bukan pengakuan aku, tapi pengakuan seorang hamba Allah yang bernama Nadia Elliza, 14, Puchong. Pendedahan tentang pengakuan si Nadia Elliza kat blog ni bukan bertujuan untuk meng-aib-kan dia, tapi untuk kesedaran semua orang. Yes, aku tau aku tak sempurna. Aku masih lagi insan yang selalu buat kesilapan, tapi aku rasa aku patut share pasal pengakuan berani mati budak ni, mana lah tau ada seseorang yang boleh menyedarkan dia? Kan?

Petang tadi tengah syiok syiok online fesbuk, aku nampak ada orang share link pasal blog budak ni. Dari situ lah aku tau pasal dia. Dan disebabkan satu entry tu, aku berminat untuk baca keseluruhan blog dia. Hmm yang buat aku pelik, budak Nadia Elliza ni tak tau ke ramai orang dok anti dia pasal kes ni? Sampai sekarang ni blog dia masih lagi aktif, terang-terangan gambar dia belambak dekat blog tu. Aku ada dengar cerita yang kes ni bakal diceritakan kat Metro. Kalau betul lah benda tu jadi, mesti malu mak bapak sedara mara dia kan? Hmmmmmpphhh! =..=

Banyak page bebudak yang anti Nadia Elliza yang aku jumpa, tapi aku tak like pun semua page tu. Sebab nye - dia baru berusia 14 tahun. Masih muda, pemikiran tak matang lagi. Aku tak rasa dengan memaki hamun budak tu merupakan cara yang terbaik. Mana lah tau dia tertekan dan -> bunuh diri? X___X

 Aku harap sangat adik perempuan aku tak jadi macam ni. Risau sangat. Entah entah kalau aku ada anak perempuan nanti *berangan, zaman apa pulak time tu ye? Budak sekolah rendah pun dah ramai takde virgin agaknya. Adoi, serammmmm bila fikir!

Adik kesayangan, Nayli Habriyah :)

* Disebabkan aku menggelar adik aku dalam gambar ni sebagai kesayangan, harap harap dia tak baca blog ni bagi mengelakkan dia kembang punggung dan mengejek aku selama seminggu berturut-turut. okay stop membebel, terima kasih ye sebab sudi baca ^^


Wednesday, May 25

Sabtu lepas punya cerita -

Assalamualaikum dan Selamat-Sejahtera

Setelah berhari-hari duduk kat rumah, Sabtu yang lepas aku pergi berjimba-jimbo dengan Mr.Pakwe. Ye, ini Sabtu lepas punya cerita, dan sekarang baru nak tulis sebab takde mase nak tulis entry baru. Hmmph mungkin lebih sesuai kalau tulis kat sini --> takde mood nak menaip. Addoi kenapa eh selalu takde kerajinan nak menaip kat blog sendiri? Yang peliknya, berjalan-jalan kat blog orang lain kemain lagi rajin. Dari pagi sampai ke malam dok baca blog orang. Bukannya takde idea, tapi takde mood. Last-last idea tu hilang macam tu je. Lepas tu blog ni pun kusam lah tanpa entry baru. Ade sesape boleh bagi tips untuk rajin menaip tak? ^^

Berbalik pada topik asal, Sabtu lepas aku keluar jejalan dengan Mr.Pakwe. Disebabkan kesihatan aku yang kurang baik, kitorang cuma jejalan dekat TS je. *TS lagi, muntah darahh wehh, takdak tempat lain ke? T__T

Boleh pandang pandang , jangan pegang pegang. *Chewahh ^^

Kitorang tengok cerita Nur Kasih the Movie. Pada pendapat aku cerita ni boleh tahan laa. Ade lah jugak part yang sedih menusuk kalbu tu kan. Tapi ending cerita ni aku tak faham sangat lah. Boleh sesiapa bagitau aku tak? Hmm lepas tengok movie, kitorang shopping sikit-sikit. Bila dah petang tu, kitorang naik lrt gerak pergi Dataran Merdeka sebab nak tengok CITRAWARNA 2011. Hujan sangat lah lebat time kitorang sampai kat lrt Masjid Jamek tu. Aku dengan Mr.Pakwe dengan selambe badaknye piknik dekat bwh tu. Sementara tunggu hujan berhenti, aku main PSP kepunyaan Mr.Pakwe. Dan sekarang aku dah ketagih nak main game bola kat dalam PSP tuuu T_______T. Bila hujan dah reda, kitorang jalan pergi Dataran Merdeka. Time tu tak ramai orang lagi. Kitorang pilih tempat duduk atas sekali. Tapi disebabkan hujan renyai, yang aku nampak hanyalah pemandangan payung-payung-payung-payung orang yang duduk kat bahagian bawah bawah. Dalam pukul 9.00 p.m baru lah acara start. Kesian pulak aku tengok semua penari yang dah ready berdiri  dekat sejam kat depan tu. 

Yang kanan sekali, my girlfriend :)

Tarian yang paling aku suka malam tu ialah tarian gendang, iaitu tarian pembukaan. Bahu aku turut bergoyang tanda protes aku pun nak menari jugak kat bawah tu. Atas ni gambar kawan aku, NUR SYAMZIANA atau pun ZIANA BEE. Dia salah seorang penari tarian gendang malam tu. Wehh ZIANA BEE yang cantik lagi mantopp, serius muka kau lain dohh malam tu. Tak nampak langsung macam budak hingusan HAHAHA. Oh ye, aku turut berbangga sebab sekolah lama aku, SMK COCHRANE PERKASA ada hantar wakil untuk CITRAWARNA kali ni. Cuma aku pelik, apesal time menari pegang tikar tu bebudak sekolah aku macam teragak-agak je menari wehh? Ish banyak bunyi pulak aku ni kan. *Padahal jeles nak mampus kat korang. Rindu nak menari macam dulu wehhh T___T

 Sampai sini jela aku nak membebel. Nak sambung menangis kesat hingus kat bantal sebab tak dapat menari kat CITRAWARNA hari tu. Bai bai! 


*Dua hari lepas aku pitam dalam lif, sedar-sedar je dah terbaring atas lantai. Kenapa agaknya ya? =..=

Wednesday, May 18

Saidatul Asmah :)

Assalamualaikum dan Selamat-Hari-Rabu :)

Semalam aku keluar dengan girlfriend-lama-tak-jumpa, Saidatul Asmah a.k.a Sasa. Dia dari Ipoh dan datang ke KL utk berjumpa dengan aku mak dia kat Keramat. Kitorang jumpa dekat KL Sentral then aku bawak dia pergi TS, sebab dia yang buat request nak pergi situ. Dia bawak kakak sedara dia yang datang dari Thailand untuk join kitorang sekali. Time memula jumpa dekat KL Sentral tu, punya lah aku dengan Sasa berpeluk kat situ. Kitorang dah dekat dua tahun tak jumpa *Alaa baru dua tahun. Baru-baru ni tiba-tiba dia kontek aku balik, cakap nak jumpa. Ye, aku happy sangat :)


Dia memilih lokasi Times Square sebab dia dengan kakak sedara dia nak shopping. Barang-barang kat sana memang murah-murah. Tak tipu. Aku pun berbekalkan beberapa puluh ringgit dalam purse, sempat beli beberapa barang jugak. 


Rantai Owl

Memandangkan duit yang ada ni agak tak banyak, aku harus bijak berbelanja. Ceh ayat kemain lagi. Haha. Rantai burung hantu kat atas tu, aku beli dengan harga RM10 je. Murah kan murah kan? Ada banyak design lain, esok lusa aku nak pegi beli lagi 2-3. Hihi tamak haloba sungguh. Lepas tu t-shirt yang aku pakai tu cuma RM11 je. Aku memang suka baju macam tu. Kosong takde corak, simple je. Yang ni pun aku nak pergi beli 2-3 helai lagi, kaler lain-lain pulak hahaha. Barang lain yang aku beli, tali pinggang kaler hitam, RM10. Ye semuanya murah-murah. Aku tak pentingkan jenama sesuatu barang tu, apa-apa yang aku suka walaupun murah gila, aku beli je. Pandai-pandai lah pilih kualiti, jangan bila sekali je pakai terus punah. Sasa pun shopping bajet-bajet je, sebab dia tak bawak duit banyak. Tapi dia akan kembali ke KL dengan duit seguni untuk dihabiskan di TS satu hari nanti, itu janji dia. Hahaha.

Her name is Sasa, I Love Her.

Lepas shopping kitorang pergi tengok cerita Kongsi pulak. Hmm cerita ni boleh tahan la. Banyak la jugak gelak-gelak kat panggung tu. Pape pun Shaheizy Sam memang terbaik, tercomel, ter-cool,and macam-macam TER lagi lah. I love Abg Sam, nak sign bolehhh? Haha panas punggung Mr.Pakwe baca ni, sorry sorry gurau jelah. Habis cerita Kongsi, diorang nak sambung shopping semula. Lepas tu diorang kena balik sebab kakak sedara dia balik Thailand malam tu jugak. So secara keseluruhannya, aku happy dapat jumpa Sasa semalam. Sangat happy walau pun kena tunggu dia dekat KL Sentral hampir dua jam. Hahaha.

*Hari ni 18 May 2011, genap satu tahun lapan bulan aku dengan Mr.Pakwe bersama. Masih muda usia hubungan kitorang ni. Aku harap, hubungan ni boleh kekal sampai bila-bila. Doakan lah kitorang ye? 

Monday, May 16

Semester 1 - TAMAT

Seiring dengan keputusan peperiksaan yang sudah diketahui, saya mengumumkan kehidupan saya sebagai pelajar Semester 1 di Politeknik Sultan Idris Shah telah pun tamat. 

Hoorayyyy ! ^_____^

Oopss, sebelum tu, Assalamualaikum dan Hello semua. Sihat tak? Hihi macam biasa, dah dekat seminggu aku tinggalkan blog ni 'berhabuk' macam tu je. Aku bukan busy, tapi aku memerlukan mood untuk menulis. Sekarang nak cerita pasal ringkasan kehidupan aku sebagai student Sem 1.

 Aku sangat bahagia di tempat baru yang very the kampung ni. Poli ni jauh dari pekan, line pun kadang-kadang macam haremmm, hari-hari makanan yang sama kat kafe, cuaca yang sangat-sangat-sangat-sangat panas, dan TAKDE PUBLIC TRANSPORT LANGSUNG DALAM KAWASAN TU, kalau nak outing pun kena naik prebet sapu. Okay, kalau korang boleh hidup tak? Mesti korang cakap --> Gilaaaa. Kalau aku, sumpah aku taknak masuk kat situ. Oh macam tu jugak la kebanyakan student poli ni cakap sebelum diorang masuk situ, termasuk lah aku. Keputusan untuk masuk poli ni aku buat saat-saat akhir. Aku ada dua lagi tawaran selain poli tu - UiTM Machang and UniKL Masai. Ye kedua-duanya sangat jauh dari tempat aku, tu lah faktor utama aku memilih untuk terima tawaran poli je. 

Masa otw nak pergi mendaftar kat poli, aku asyik fikir apesal lah ceruk gila poli ni? Boleh ke aku hidup dalam ni? Tu persoalan pertama aku. Kalau korang tak percaya yang poli ni ceruk gila gila gila, korang google tempat ni sekarang. Lihat lah betapa jauhnya poli tu dari pekan. Haha hebak, memang terbaikkk. Minggu orientasi pulak dijalankan masa minggu yang cuacanya super duper extreme HOT! Lepas tu senior tu bantai pulak selalu dok jemur kitorang kat belakang Pusat Islam, panas nye tak payah cakap la. Sampai semua budak yang dijemur menghadiahkan senior yang incharge makian yang special punya. Haiya senior, lu langsi lu mati tau? Jangan main-main sama gua. Sikalang gua pegang ini Sabak, lu tau? *Okay pedulikan, ini merepek.

Lepas beberapa minggu dok kat situ, aku mula rasa seronok. Dapat ramai kawan baru, pengalaman pergi kuliah, polibriged and macam-macam lagi la. Sebenarnya aku tak kisah langsung pasal lokasi poli tu. Tak kisah langsung jauh dari pekan. Bagi aku, suasana tempat ni sesuai sangat untuk aku study. Aku suka sebab ada pantai kat belakang poli, ada tasik kat dalam poli, ada lembuuu. Poli korang ade ke? Takde kannnn? Hihi.

Aku seronok sebab budak-budak sekelas dengan aku hampir semua sekepala. Kitorang mengamalkan prinsip 'study smart, bukan study hard sampai pecah pale otak'. Kawan-kawan aku rajin study, aku tak. Bila diorang study, aku pun semangat jugak nak study. Sebab tu aku sayang diorang, diorang rajin. Aku suka. Bila dah penat otak, kitorang main. Macam-macam kitorang main. Main tendang dinding sampai budak-budak aras atas semua ingat bunyi guruh kuat. Main air selalu sampai budak-budak aras atas dengki, dorang report kat warden.  Selalu main badminton, tuju selipa, main dgn anak-anak kucing -> tebu, sawi,harun,gojes dekat tengah blok. Budak aras atas dengki sebab dekat aras atas takde padang kat tengah-tengah. Budak aras bawah je best, padang tengah tu kitorang yang punya. Budak aras atas benci kitorang kot? Haha rindu semua tu. Rindu budak-budak DKA1B. Rindu roomate aku yang dua-dua pelik tu. Rindu nak usik diorang, gaduh-gaduh manje. Rindu nak tengok kaki Huz goyang-goyang time tido. Rindu nak tengok Diba mengigau hampir setiap malam. :')

DKA1B sesi Disember 2010
*Sila klik gambar untuk tumbesaran sihat :)

Bila final dah dekat, study sama-sama, tengok movie sama-sama, main macam-macam benda sama-sama. Bila blok sunyi, kitorang yang riuhkan. Hihi bila dapat result, kitorang tersenyum gembiraaa. Aku dapat pointer 3.++. Walaupun result tu tak capai target aku and belum tahap membanggakan, tapi impian AKJ aku dah tercapai. Yes, mak aku bangga. Family aku bangga. Mr.pakwe bangga. Aku gembira. Alhamdulillah, terima kasih ya Allah sebab bagi aku peluang menjalani kehidupan baru kat sini. :')

*Sorry, banyak merepek. Thanks sebab baca entry bosan ni :)

Saturday, May 7

Selamat Hari Ibu :)

Selamat Malam semua. Tadi aku keluar makan Pizza Hut dengan mak, family Ayong dan juga Nonoy. Thanks to Ayong sebab belanja kitorang bersempena Hari Ibu ni. Hoyeah sangat seronok bila perut sudah kenyang, lepas tu kitorang pergi main game dekat Jusco. Berganda-ganda keseronokan malam ni. :))

My sister and I :)

Three words, I Love You.

Manje sangat, makan pun nak kena suap. :))

Aku nak ambil kesempatan ni untuk mengucapkan Selamat Hari Ibu untuk semua ibu di seluruh Malaysia. Tanpa korang, takde lah generasi muda sekarang ni. Begitu besar pengorbanan korang yang membesarkan anak-anak sehingga lah mereka menjadi orang yang berguna. Untuk anak-anak pulak, korang hargai lah mak korang selagi dia masih hidup. Berbakti lah kepada dia. Ingatlah bahawa dia lah yang  telah melahirkan korang. Korang ingat bersalin tu senang ke? Melahirkan anak merupakan perkara yang kedua paling sakit selepas kematian. Kepada sesiapa yang masih mempunyai emak tu, korang patut bersyukur sebab dia masih hidup. Korang boleh bayangkan kalau die dah takde nanti, mampu ke korang jalani hidup macam biasa? Mungkin korang mampu, tapi hari-hari korang takkan sama macam selalu.

Hmm aku nak ambil kesempatan ni jugak untuk mengucapkan Salam Takziah untuk kawan aku, Afifah Othman di atas pemergian bondanya pada 19 April yang lalu. Aku harap kau kuat dan terus kuat. Kepada sesiapa yang telah kehilangan emak tu, korang rajin-rajin lah sedekah al-fatihah, baca al-Quran untuk arwah mak korang tau. Tu je cara terbaik untuk korang nak rasa dekat dengan arwah mak korang.

Untuk bondaku YUSLINA M.YUNUS, 


Terima kasih sebab kandungkan Noly selama 9 bulan. Terima kasih sebab telah melahirkan Noly ke dunia ni. Terima kasih sebab telah membesarkan Noly dengan penuh kasih sayang. Terima kasih sebab bagi didikan sempurna sejak Noly lahir. Terima Kasih sebab selalu bawak Noly jalan-jalan sebab nak bagi Noly kenal dunia. Terima kasih sebab ajar Noly ABC sampai lah Noly pandai membaca. Terima kasih sebab ajar Noly mandi sendiri, pakai baju sendiri, melawa sendiri. Terima kasih sebab selalu marah orang yang suka buli Noly. Terima kasih sebab selalu nasihatkan Noly. Terima kasih sebab selalu menjadi pendengar yang baik setiap kali Noly ada masalah. Terima kasih sebab selalu bagi duit belanja setiap kali Noly kehabisan duit. Terima kasih sebab selalu membebel bila Noly buat salah. Terima kasih sebab selalu sokong Noly dalam setiap perkara yang Noly buat. Terima kasih sebab masak sedap-sedap. Terima kasih sebab sampai sekarang, mak masih lagi sayangkan Noly. 


Hmmm :')




Noly sayang mak sangat-sangat-sangat-sangat! Mak selalu ikhtiar ape yang terbaik untuk Noly bila-bila masa Noly ada masalah. Mak masak sedap, walaupun hanya ikan goreng cicah dengan sambal belacan. I loikeeeee. Mak sportingggg sangat-sangat, sebab tu lah mak ni the best mom in the world tauu. tehee I LOVE YOU MOTHER! Mmuaahhh dahi, dagu, pipi kiri dan kanan 86758376876 kali. :*


*Noly mintak maaf kalau-kalau sepanjang 19 tahun ni, mak ade terasa hati dengan Noly. Noly mintak ampun ye mak? :'(

Friday, May 6

Najwa Latif

Assalamualaikum dan Selamat Hari Jumaat semua. :)

Dua hari lepas, macam biasa aku dok blogwalking mencari blog yang bagus-bagus. Then aku terjumpa satu blog ni, Najwa Latif. Siapa dia ni? Dia ni budak yang baru je berumur 16 tahun, dan berasal dari Batu Pahat. Dia mempunyai bakat yang sangat besar. Dia hebat bermain gitar dan juga menyanyi. Suara dia sangat lah superb, I adore you Najwa. :)

Kalau korang nak dengar nyanyian dia, korang boleh lah pergi youtube dan search 'Najwa Latif'. Setakat ni aku dah download lima video dia, dan asyik pasang video tu like almost 24/7. Budak ni comel dan style dia sangat simple. Aku rasa dia ni memang boleh pergi jauh dalam bidang seni ni, macam Yuna dan juga Ainan Tasneem. Aku juga nak ucapkan tahniah kepada Najwa kerana seawal usia 16 tahun, dia bakal melancarkan single pertamanya - Cinta Muka Buku.

Najwa Latif

Makin lama, makin ramai artis yang lahir dari YouTube. Ni terbukti yang ramai rakyat Malaysia ni berbakat besar. Kita ni sebagai rakyat Malaysia sejati yang bertoleransi *Ececehh, kita harus menyokong orang macam diorang ni. Mana lah tau diorang ni boleh mengharumkan nama negara kita di mata dunia kan? Janganlah asyik nak menyanjung orang asing, bangsa sendiri asyik dikutuk dicerca. Betul tak? 

Hmm teringin sangat nak pandai main gitar, Najwa boleh ajarkan tak? Hihi dah tua bangka macam ni baru nak belajar. Tangan pun dah keras, tinggal angan-angan je lahh. T..T

Thursday, May 5

Cerita Basi

Hari ni 5 May 2011. Terlalu lama aku tinggalkan blog aku, bersawang macam takde tuan. Act aku bukannye busy sangat pun, cuma seriously takde mood nak menulis. Yelah aku ni bukannye blogger tegar, follower pun berapa kerat je. So sekarang ni macam-macam cerita aku nak share kat sini. Silalah baca. Dan diam. 


31 MAC 2011 , Hoyeah i got my Blackberry. Silalah jeles anda semua. Hahahaha *gelak jahat. "Hoi hoi, orang lain dah bertahun pakai bb pun takdak nak heboh sekampung. Boo!" Okay sindirlah aku sebab aku ni ketinggalan zaman kan? Cakap lah pape pun ye, kembang setaman lubang hidung aku ni bila dapat kotak bb tu. Haha huduh sungguh. Memang dari dulu aku ni gila henpon, kadang-kadang tu dalam setahun 3-4 kali aku tukar henpon. Tapi jangan salah faham tau, aku bukannye orang berada pun. Aku beli semua henpon tu dengan harga yang tersangat lah murah. Rezeki aku lah tuu :))


Peewwiitttt, pink gitu :))

10 APRIL 2011, Happy Birthday to me. Terima kasih pada semua yang wish, sayang korang muah muah muah. Thanks coursemate yang buat video call hanya untuk menyanyikan lagu hari jadi untuk aku. Sumpah terharu,  meh nak cium sikit muah muah muah. Thanks jugak dekat Mr.Pakwe yang datang ke Kuala Lumpur untuk menggembirakan aku sepanjang hari, and thanks sebab bagi hadiah yang sangat cantik. i loikeeee. Aku taknak cerita ape yang kitorang buat sepanjang hari, sebab korang bukan berminat pun kan? Ha tengok jela gambar-gambar ni okay,

Dapat hadiah dari Mr.Pakwe. :))
Hoyeah Mango bag! Thanks Mr.Pakwe :))

11 APRIL 2011 , Salam takziah untuk coursemate aku, Nur Aqilah di atas pemergian kekasih dia, Sholleh Addin. Time dapat berita ni, aku dengan kawan-kawan aku menangis. Rasa sebak sangat. Hmm. Dah lah time tu lagi seminggu je nak final exam. Kitorang harap sangat Qila tabah dengan pemergian dia. Pape pun, ringan-ringankan lah mulut korang tu sedekahkan al-fatihah ye?  Qila, i am sorry for the lost. Be strong okay? I love you.

18 APRIL 2011 ,final exam semester satu aku di PSIS telah pun bermula. Study ala kadar selama seminggu, dan terus masuk dewan peperiksaan dengan ketaq lutut. Haddoiii, feeling sama macam nak SPM dulu tu. Harapan aku sem ni, aku nak dapat pointer gempak. Kalau ade rezeki lebih, aku nak dapat Anugerah Ketua Jabatan (AKJ). Aku cuma hampa sikit dekat paper Sains, padahal aku target Sains aku boleh lah dapat A, tapi macam hampeh je. Hmm pape hal pun, aku dah berusaha dan buat yang terbaik. Korang doakan la aku lulus dengan cemerlang okay? Tak best la setakat lulus cukup makan tu kann. :)

25 APRIL 2011 , time ni tinggal lagi satu paper je nak habis sem. Esoknya nak exam Survey Engineering. Kamsis punyalah sunyi, semua orang dok struggle study. Aku dah pening-pening study kira-kira dari pagi sampai ke petang. Last-last petang tu pegi main air dengan Simaa. Dok meranjit semua orang. Mangsa kitorang hari tu ramai, Ecah, Aliaa, Fai, Huz, Liya, Athirah, Miza, Uji and sape lagi entah. Punya lah riuh satu blok tu. Lari-lari, kejar-kejar. Masing-masing bawak baldi penuh air. Haha memang terbaikk, reda sikit tekanan. Tapi malang tak berbau, aku nampak Echa lari sambil buat muka herot-herot. Aku dapat agak ape yang die cuba sampaikan. "WARDEN DATANGGGGGGGG". Habis semua orang gelabah masuk toilet. Tapi last-last kena jugak, warden dok tunggu depan toilet. Haha tak pasal-pasal dapat syarahan percuma dan juga dapat rekod aduan salahlaku disiplin pelajar. Haha memang terbaikkkk. Nasib baik warden dengan ketua warden tu sempoi, boleh lagi berjenaka dengan kitorang. Memang sempoi ahh, lagi sehari nak blah dari kamsis boleh pulak kena sampai macam ni. Sebelum ni selalu huru-hara tak penah pulak kantoi. Hihihi pape pun, ade gak kenangan sem 1 ni. :))

29 APRIL 2011 , heading to Ipoh with my sista and her husband, melepak di sana selama empat hari. Agenda utama - wedding Wawa, Selamat Pengantin Baru wa! Aku banyak habiskan masa dengan Mr.Pakwe kat sane. Having breakfast almost everyday with him at McDonalds memang ohsemm. round-round Ipoh. Hari Ahad, pergi wedding Wawa di Cameron Highlands dgn Mr.Pakwe n Joe. Hari yang sangat lah memenatkan tapi enjoy. Emm dah banyak tulis ni, so sekarang ni let the pictures do the talking okay?

Eskrim sundae kegemaran saya :D

Husnolyy <3
Husnolyy again :))
Gambar last ni dekat McDonalds Gopeng, nampak ayu gitu sebab aku pakai baju kurung. Hihihi. Time ni baru je turun dari Cameron. Kitorang bantai makan strawberry celup dengan eskrim sundae coklet, rasa dia sangat lah deliciouss okay. Tak tipu. Kalau tak caye tanye aku. Okay tak lawak. Bye.

*Memandangkan aku ni lebih suka blogwalking berbanding menulis di blog sendiri dan juga bagi mengelakkan blog aku ni bersawang dan berhabuk, aku akan selalu tulis review pasal blog-blog lain yang aku suka. Tu je cara untuk blog aku ni nampak aktif. Kalau tak aktif, nuffnang pun ragu-ragu nak bagi duit kat aku T___T .  Okay lah babai para pembaca. I love you :))

Wednesday, April 6

Merayappp :)

Selamat Hari Rabu para pembaca. Semoga korang semua sihat dan baik-baik belaka, Aminn. Sebenarnya aku takde kerajinan nak update blog ni. Tapi macam rajin, cuma malas sikit. Arghh ape aku merepek ni?  Okeh cukup-cukup la merapu, walaupun malas  tapi aku gagahkan jugak jari-jari aku ni menari dekat papan kekunci lappy ni. Act takde cerita menarik sangat pun nak diceritakan kat sini. Cuma nak cerita yang hari tu aku pergi Pusat Sains Negara (PSN) and merayap dekat Sunway Pyramid. Jeles tak jeles tak? tak? ala kena jeles jugak! *sambil hentak kaki buat muka comel :p 

*Eh kenapa mengada sangat ni. This is sooooo not me. Tak brutal langsung! HAHA 

Memula nak cerita pasal pergi PSN dulu. Di pagi hening Ahad lepas bersamaan dengan 3 April 2011, mak aku dapat kol dari Abg Lang. Die suruh kitorang bersiap cepat sebab die nak bawak kitorang pergi Pameran Dinosour kat PSN. Aku pun on jelah, memandangkan dah lame tak jejalan dengan family kann, daripada dok kat rumah sesorang macam orang bengong, lebih baik aku ikut diorang. Bila dah sampai tu, Homaigodd ramainye orang! Masing-masing taknak kalah, masing-masing nak bawak anak-anak tengok dinosour. Haishh sosak napeh eden. =.=


          
                        Helppp! Dinosour nak gigit saye!                                  With my lovelyyy mom :)


Cukup lah cerita pasal PSN. Keesokan harinya (2 April 2011), aku keluar meet my coursemate (Liya, Simaa, Nil, Rifaa, Cha) dekat Sunway Pyramid. Kitorang memang dah rancang dua minggu lepas, and of course lah event utama kitorang --> ice skating! wee best best! dah lame kot tak main ice skating. Lawak sangat tengok diorang main, terutamanya Cha. macam budak baru nak bertatih doh. And kelakar sangat bila ada yang jatuh, gedebuk macam nangka busuk. Lepas main ice-skating kitorang tengok movie Sucker Punch, boleh tahan lah jugak cerita tu :)


     
I erkk themm <3                                             Ice-skating best! :D

Seronok sebab budak-budak kelas aku hampir separuh budak KUALA LUMPUR dan SELANGOR. So bila nak keluar, halo halo je. Mesti on punyaa. Act, Eqien pun keluar sekali dengan kitorang. Tapi disebabkan die bawak boyfie die, so die pun date dengan pakwe die, tak join kitorang. Takpe, dimaafkan sebab hari tu birthday pakwe die. Haa btw, Happy Birthday,Rahman! Okay dah takde ape nak mengarut lagi. Thanks for reading yea, Boiboiii :D

* Adoh tetibe teringat final dah dekat. Goyang lutut gua doh. Tapi malas nye lah nak study. =__________=